Agyvérzés

Az agyvérzés kialakulása minden esetben életveszélyes állapotot jelent

Agyvérzés elhelyezkedése

Elhelyezkedés szempontjából lehet a keményburok feletti, keményburok alatti, pókhálóhártya alatti. Az agyállományban féltekei, kisagyi, törzsdúci, agytörzsi  agyvérzés fordul elő. A vérzés kialakulhat, vagy betörhet az agykamrákba.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Agyvérzésről

Okai: Sérülés, magas vérnyomás, agyi aneurizma megrepedése, érgomolyag, cavernoma, véralvadás-gátlók szedése esetén akár kisebb, jelentéktelennek tűnő fejsérülés is okozhat nagy kiterjedésű vérzést. Előfordul, hogy az agyi infarktus okozta lágyulás helyén jelentkezik bevérzés.

A koponya CT felvételen agyi infarktus után agylágyulás miatt kialakult agyvérzés látható

Agy infarktust követő agyvérzés CT képe

Tünetei: Az elhelyezkedéstől és a vérzés térfogatától is függ. Kisebb agyvérzés enyhe általános tüneteket is okozhat – fejfájást, szédülést, hányingert, egyensúlyzavart. Amennyiben fontos funkciót biztosító agyközpont közelében van, hirtelen eszméletvesztés, kóma, légzés- és keringés elégtelenség léphet fel, és emiatt halálos is lehet. Mozgatópályák közelsége esetén részleges vagy teljes végtagbénulás, főként testfélre kiterjedő érzészavar, domináns félteke vagy agytörzs érintettsége esetén beszédzavar, látászavart, esetleg valamilyen tudatzavar léphet fel. Koponyaüreg zárt, ezért ebbe a térbe a vérömleny többlettérfogatként lép fel és elnyomhatja az agyállományt. Az elnyomatás mértéke az elhelyezkedéstől és a térfogattól is függ, valamint attól is, hogy milyen mértékű az agysorvadás. Utóbbi idősebb korban gyakoribb, ezért néha az agy burok alatti vérömleny csak jóval később kerül diagnosztizálásra. Az is fontos, hogy az agyi kompresszió (összenyomatás) mennyi idő alatt, vagyis milyen hirtelenséggel alakul ki.

Vizsgálatok: A leggyakrabban és legegyszerübbne elvégezhető a koponya CT vizsgálat, melynek segítségével azonnali diagnózist kapunk. MR vizsgálat is jól muitatja a vérzést. Érfejlődési rendellenesség kizárására CT-angiográfia, MR-angiográfia vagy DSA – digitális szubtrakciós angiográfia vizsgálat szükséges. A vérzés elhelyezkedése alapján gyanú merülhet fel angiográfiás vizsgálat szükségességére. A páciens állapotátólfügően, amennyiben érfejlődési rendellenesség egyik fajtája – aneurizma (aneurysma) igazolódik, felmerülhet endovaszkuláris (érpályán belüli) beavatkozás szükségessége.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Kezelés

Amennyiben jelentős agyi összenyomatás áll fent, a vérömleny lebocsátása sebészileg indokolt és életmentő lehet. A több hete fennálló vérzés esetén, amennyiben a vérömleny krónikussá válik és viszonylag enyhe tüneteket okoz és nincs közvetlen életveszély – tervezett műtét indokolt. Ezt minden esetben az idegsebész szakorvos dönti el. Műtétek közül egy vagy több koponyafurat felhelyezése, vagy a koponyacsont megnyitásával lehet lebocsátani a vérömlenyt.

Kisagyban hemangioma miatt hirtelen kialakult agyvérzés látható a műtét előtt készült MR felvételen
Hemangioma miatt kialakult agyvérzés a műtét előtti MR felvételen
Kisagyi agyvérzés után eltávolított vérömleny és hemangioma műtét után készült MR felvétel
Az eltávolított vérömleny és hemangioma. Műtét után készült MR felvételen

Agykamrába tört vérzés esetén a hiretelen kialakiló vízfejűség, agyvízkeringés zavarának elhárítása céljából agykamrai draint kell behelyezni.

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu