Fejfájás

Fejfájás a WHO adatai alapján minden második felnőtt embernél a világon legalább egyszer jelentkezik.

Gyakori panasz

Gyakori, vagy állandósult fájfájás kivizsgálást igényel. Magánrendelőnkben szükség esetén rövid határidővel CT és/vagy MR vizsgálatra küldjük.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Fejfájás okai, típusai

Fejfájást okozhat stressz, vagy mentális probléma, szorongás, depresszió. Gyakran a háttérben vérnyomás probléma, vagy migrén áll. Néha ez olyan mérteket ölthet, ami a tanulást, vagy a munkavégzést is hátrányosan befolyásolja. Jelentkezhet diffúzan, valamelyik tájékra lokalizáltan, lehetnek kísérő tünetei is. Ezek közül a látásromlás, fényérzékenység, szédülés, hányinger, egyensúlyzavar, arc- vagy testfél zsibbadás, melegségérzet, szívdobogás fordulhat elő. Arra is érdemes figyelni, hogy mi lehet  ami kiváltja, esetleg csillapítja. Típusos zöldhályog esetén sötétben fokozódhat, esetleg kávé- folyadékfogyasztás, testhelyzet változtatás, fizikai terhelés hogyan befolyásolja, stb.

Okok: a Nemzetközi Fejfájás Szervezet – International Headache Society (IHS) megkülönböztet elsődleges és másodlagos fejfájást. Elsődlegesről akkor van szó, amikor nincs a háttérben egyéb betegség.

Elsődleges fejfájás

A túlterhelés, vagy a fájdalom receptorokra kiható strukturális elváltozások okozhatják. Ide tartoznak a fej és nyak erei, izmok idegek, valamint az agyban végbemenő kémiai változások. Ezek között jellemző a migrén, a cluster fejfájás és a tenziós fejfájás.

Az utóbbi a leggyakoribb, az egész fejet szinte körkörösen érinti, gyakran nyaki fájdalommal indul, vagy végződik. Jelentkezhet esetenként, vagy idülten is, előbbi néhány napig, utóbbi legalább 15 napig tart egy hónapban.

Második leggyakoribb típus a migrén, ami inkább az egyik oldalon jelentkezik, úgynevezett aura előzheti meg, néha átmeneti látászavarral és hányingerrel, fényérzékenységgel társul. 23 órától 2 napig tarthat.

A cluster fejfájás – ciklusokban, hirtelen kezdődik inkább 20-40 év közötti férfiaknál jelentkezik. Hetekig, hónapokig tarthat ez a ciklusosság, majd hirtelen elmúlik. Viszonylag ritka.

Másodlagos fejfájás

Alkohol, agydaganat, vérrögképződés, agyvérzés, sérülés, kiszáradás, fagylalt okozhat fejfájást, ezen kívül a glaukoma, influenza, stroke, érszűkület, vérnyomás kiugrás a leggyakoribb okai a fejfájásnak.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Kezelés

A kezelés az októl is függ. Az elsődleges betegség kezelése általában csökkenti a panaszokat. Sok esetben azonban nem sikerül feltárni az okát, ilyenkor nemspecifikus kezelést kell alkalmazni, ami többnyire az általános nyugalom és fájdalomcsillapítás Tartós fájdalom esetén általános elv a triciklikus antidepresszánsok, a serotonin antagonisták, az antiepileptikumok és a béta blokkolók kombinálása. Cluster fejfájás esetén Oxigénterápia hatásos, néha a migrén ellenes gyógyszereket is hatásosan alkalmazzák.

Alternatív kezelések közül a relaxácio, hipnózis, akupunktúra, gyógynövények fogyasztása, emellett a magnézium és B-vitaminok lehetnek jótékony hatással.

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu