Mély agyi stimuláció (DBS)

Mély agyi stimuláció

A mély agyi stimuláció (deep brain stimulation – DBS) lényege, hogy szabályozható erősségű és paraméterű ingeráram segítségével visszafordítható, vagyis reverzibilis hatás biztosít. Ezáltal hatása jól kontrollálható, megtartja a lehetőséget az esetleg később alkalmazandó módszereknek is. Előnye, hogy új felhasználási lehetőségeket nyújt, elsősorban a fájdalomcsillapítás és a pszichiátriai sebészet területén.

A beavatkozás hátránya, hogy igen költséges implantátumokra van szükség. Magyarországon a beavatkozás TB finanszírozott, tehát érvényes magyar TAJ kártyával rendelkező betegeknek elvégezhető. A műtét speciális technikát és módszertant igénylő idegsebészeti beavatkozás.

A műtéti beavatkozás segítségével az idegpálya-rendszerben helyreállítható a felborult egyensúly, csökkenthető a fokozottan működő sejtek aktivitása. A tünetek közül elsősorban a remegést, az izomfeszülést csökkenti, jó eredménnyel szünteti meg a gyógyszer okozta túlmozgásokat és javíthatja a meglassult beteg mozgásteljesítményét, valamint csökkentheti a beteg gyógyszerigényét. Az egyensúlyzavar és a nyelészavar műtéttel nem javítható.

A műtéti beavatkozást részletes klinikai vizsgálat, és agyi MR vizsgálat előzi meg. Minden betegről – amennyiben hozzájárulását adja – a műtétet megelőzően- és utána is videofelvétel készül. A célpont meghatározása sztereotaxiás agyi célzó berendezéssel történik, melynek alapja egy koponyához rögzített fémkeret. Ennek felhelyezése után agyi komputertomográfiát (CT) végzünk.

mély agyi stimuláció műtéte szttereotaxiás CT vizsgálattal indul
Sztereotaxiás CT-vizsgálat
mély agyi stimláció - elketródák beültetésének terve Vister-3D programmal. Színessel a traktográfia során a pályák lefutása látható
CT-MR-traktográfia képfúzió Vister-3D programmal mély agyi stimuláció tervezéséhez

A páciens agyáról  korábban készült MR képeket és közvetlenül a műtét előtt készült CT képek segítségével külön számítógépen meghatározzuk a kiválasztott célpont koordinátáját és a célzó berendezés beállítási értékeit. A hajat a DBS műtétekhez le szoktuk vágatni.A dr. Pongrácz Ferenc mérnök úrral közösen kifejlesztett Vister-3D számítógépes műtéti tervező program segítségével 3D-ben a tervezés időtartama jelentősen csökkenthető, a diffúziós tenzoros MR vizsgálat adatai alapján programunk a környéki agyi pályákat is megjeleníti.

agyi elektróda és mikroelektróda modellek tervezése a Vister-3D programmal
DBS elektróda és mikroelektróda modellek tervezése a Vister-3D programmal
DBS műtét agyi elektróda beültetése
Elektróda behelyezés sztereotaxiás célzóberendezés segítségével

Műtét

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, ugyanis a beteg éber állapota és folyamatos együttműködése a beavatkozás során elengedhetetlen a szövődmények kivédéséhez és a megfelelő hatás értékeléséhez.

A DBS rendszert két, egymást követő műtéti beavatkozással ültetjük be. Az első műtéti rész az agyi elektródának a kiszámított célpontba történő CT-vezérelt stereotaxiás beültetése. A műtét ezen fázisa helyi érzéstelenítésben történik.  14 mm-es koponyafuratot készítünk, majd mikroelektródás elvezetés és a tesztingerlés alapján meghatározzuk az aktív érintkező optimális helyét, majd röntgenkép-erősítő és mélységmérő ellenőrzése mellett ebbe a pontba vezetjük a beültetendő platina-irídium elektródát. Medtronic gyártmány esetén az elektróda átmérője 1,27 mm, melyen 4 db. egyenként 1,5 mm-es érintkező helyezkedik el, közöttük a távolság típustól függően 0,5 vagy 1,5 mm. Abbott (St. Jude rendszer) gyártmány esetén pedig az elektróda átmérője 1,29 mm melyen 8 db, egyenként 1,5 mm-es érintkező helyezkedik el, köztük a távolság típustól függően 0,5 vagy 1,5 mm.

Az elektródát műanyag patenttal vagy erre a célra dedikált furatfedővel a koponyához rögzítjük. Ezután leszereljük a beteg koponyájához rögzített stereotaxiás keretrendszert és altatásban folytatjuk a műtétet. A második fázisban az elektródát összekötőhöz csatlakoztatjuk, amelynek másik végéhez az ingerlőt kapcsoljuk. Az impulzusgenerátort a kulcscsont alatti régióban preparált tasakba helyezzük a bőr alá. Vékony bőrréteg esetén lehetséges mellizom alá ültetés is. Ily módon az egész rendszer a bőr alá kerül, tehát a bőr felszínén kívül semmilyen eszköz nem marad.

Szegmentált direkcionális elektróda a stimulációt a tengelytől eltérő helyen is biztosíthatja
Az elektróda érintkezői számmal jelöltek, a szelvények aktiválásának kombinációi által a térben változtatható a stimuláció helye. Az elektróda tengelyének elfordulási pozíciója a jelölő helyzetéből állapítható meg
Műtét közben az agyi pacemakerhez csatlakoztatjuk az agyi elektródákat
Műtéti képen az agyi elektródákhoz vezető összekötők csatlakoztatása látható az agyi pacemakerhez

Műtét utáni napokban

Vékonyrétegű CT vizsgálattal ellenőrizzük az elektróda megfelelő pozícióját.

A stimulátort a fölé helyezett programozó fej beépített antennáján keresztül vagy külső programozó egységgel hozzuk működésbe.

Az ingerlés elektromos paraméterei és üzemmódja széles határok között módosítható. Csatornaváltással az aktív érintkező helyétől függően is beállítható az optimális, legkisebb fogyasztást igénylő üzemmód. Engedélyezhető betegprogramozó használata is, amellyel a beteg szükség esetén határértékeken belül átállíthatja az ingerlőt. Kapcsoló mágnes a szabályozást nem, de a pacemaker ki- és bekapcsolását lehetővé teszi.

A beállítás hosszabb időt is igénybe vehet, mivel az agy és az elektróda felszíne közötti elektromos átmenet csak 3-4 hónap elteltével stabilizálódik, másrészt több orvos-beteg találkozóra van szükség az optimális hatást kiváltó stimulációs paraméterek beállításához a lehetséges több ezer módozat közül.

A DBS-technológiában folyamatos fejlődés révén új technikai megoldások és műszerek jelennek meg, egyre bővülő neuromodulációs lehetőségekkel.

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu