Vízfejűség (Hydrocephalus)

Vízfejűség akkor alakul ki, amikor az agykamrákban termelt agyvíz felszívódása, elfolyása, vagy mindkettő akadályozott.

Vízfejűség – Hydrocephalus típusai és okai

Az agy és a gerinvelő tulajdonképpen egy folyadékban lebeg, ezáltal van súlytalanítva, különben minden lépésnél és kisebb gyorsulásnál agysérülést szenvednénk. Emellett bizonyos tápláló funkciója is van.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Vízfejűség (Hydrocephalus)

Az agyvíz nemcsak kívülről, belőlről is körbeveszi az agyállományt az agykamrák révén. Az agytörzs és más agyképletek átmenetében az agyvíz vastagabban helyezkedik el, ezeket ciszternáknak hívjuk. Korral , vagy esetleg agysorvadással ezek a terek tágulnak, így a csökkent agytérfogat ellenére a kopponyaüreg kitöktött marad. Az agyvíz felnőttben átlagosan 150 ml-nyi folyadék, ami naponta többször újratemelődik. Az agykamrákban termelődik és csatornákon keresztül kijutva az agy és a gerincvelő felszínére ott szívódik vissza a vénás rendszerbe. Attól függően, hogy a liquor kijutása akadályozott-e vagy sem, megkülönböztetünk kommunikáló és nem kommunikáló hydrocephalust.

Agyvíz elfolyás zavarának okai

Gyermekkorban lehet örökletes elfolyási zavar, mivel az egyik elvezető csatorna (aqueductus cerebri) el van záródva – aqueductus stenosis. Emellett méhen belüli, vagy szülés utáni (perinatális) agyvérzés, gyulladás miatt is elzáródhat a csatorna. Gyermekkorban más fejlődési rendellenességek is okozhatnak vízfejűséget, ezek között a Dandy-Walker szindróma, Chiari malformáció a gyakori. Elzáródást okozhat a hátsó koponyagödörben kialakuló daganat is, ami hirtelen koponyaűri nyomásfokozódáshoz, ezáltal életveszéles állapothoz vezethet. Felnőtt korban agyvérzés, esetleg agydaganat, vagy gyulladásos betegség okoz hydrocephalust.

Agyvíz felszívódás zavarának okai

Amikor a termelődött agyvíz nem teljesen szívódik fel, ezért növekedik meg a koponyaüri nyomás. Ez többnyire agyvérzés, gyulladásos folyamat vagy sérülés következtében alakul ki.

Külön kategória az normális nyomású vízfejűség – Normal pressure Hydrocephalus – NPH, ami idős korban jelentkezik, és az oka nem tisztázott.

Diagnózis

Klinikai tünetek

Fejfájás, nyugtalanság, hányinger, hányás, szemfenéki pangás, progressio esetén aluszékonyság, majd kóma jelentkezik. Krónikus esetben felfelé tekintés gyengülése, gyermekkorban a koponya varratok tágulása, fejméret növekedés figyelhető meg.

NPH esetén Hakim-féle triász jellemző, ami a járás instabilitás (a páciens széttett lábakkal tud csak járni), vizelet inkontinencia és dementia kialakulása együttesen.

CT vagy MR

vizsgálat többnyire egyértelműen mutatja az elváltozást. Amennyiben az equeductus el van záródva, úgy a két oldalkamra és a középvonalban elhelyezkedő III. kamra tágult, viszont a hátsó koponyagödörben a IV. agykamra nem tágabb. NPH diagnózis körülményesebb, itt néha teszt gyanánt agyvíz lebocsátásával javulhatnak a tünetek, Támpontot adhat az izotóp liquordinamikai vizsgálat  eredménye.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Kezelés

A hirtelen kialakult vízfejűség azonnali beavatkozást igényel, a sürgősséggel behelyezett kamradrain életmentő műtét. Ez a beavatkozás csak átmeneti megoldást jelent.

Végleges megoldást az úgynevezett shuntműtét jelenti. Ilyenkor az agykamrából egy csöves rendszeren keresztül az agyvizet elvezetjük vagy a szívpitvarba, vagy a hasüregbe.

Vízfejűség - hydrocephalus miatt agykamrába behelyezett shuntvezeték a CT felvételen

Vízfejűség – hydrocephalus miatt agykamrába behelyezett shuntvezeték a Ct-n

A rendszer szeleppel van ellátva, ami a nyomásküszöb fölötti agyvíz mennyiséget vezeti el. A korszerű rendszerek szabályozható nyomásküszöbű szeleppel vannak ellátva, mely nyomásértéket kívülről mágnessel lehet állítani. Így a páciens számára optimális érték állítható be. Amennyiben kommunikáló hydrocephalus a probléma, vagyis az agyvíz lejut a gerinccsatornáig, a gerincburok alá helyezett csövön keresztül leheet a hasüregbe elvezetni a a liquort.

Elzáródásos, oklúzív hydrocephalus esetén az elfolyást biztosító csatorna van elzárva,  lehetőség van arra, hogy a csatorna megkerülésével juttassuk ki az agyvizet az agy külső felszínére, jelen esetben az agyalap felé. A harmadik agykamrát egy vékony hártya választja el az agyalaptól. Endoszkópos technikával a kopponyatetőről indulva az oldalkamrán át az úgynvezett Monro nyílásonkesztül bejutunk a III. agykamrába. CT vagy MR alapján a furat helyét pontosan megtevezve egyenes endoszkóppal a hártya azon részéhez jutunk, amely biztonságosan egy érkatéter segítségével átlyuksztható és feltágítható.

Vízfejűség miatt - végzett endoszkópos III. agykamra fenesztráció -venticulosisternostomia CT alapú terve Vister-3D számítógépes tervzőprogrammal
III. agykamra fenesztrávió CT alapú műtéti terve Vister-3D programmal
Vízfejűség, hydrocephlus miatt végzett endoszkópos műtét, melyen ahártya ki van lyukasztva
Endoszkópos kép a hártyán képzett lyukon keresztül az agyvíz elfolyása biztosított

Ez a műtét a harmadik agykamra fenesztráció. Az így keletkezett elfolyási útvonal segítségével a kamrerendszer kiürül és az agyvíz eljut a pókhálóhártya alatti térbe, ahol lehetőség van a felszívódásra. A beavatkozást egy koponya furaton keresztül végezzük altatásban

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu