Agydaganat

Agydaganat a zárt koponyatérben történő növekedése miatt elnyomja az agyat, ezért még jóindulatú természete ellenére is halálos lehet.

Agydaganat – általános info

Összességében, a jóindulatú daganatok altalában lassabban növekednek, ezért a kompenzáló mechanizmusok miatt elhelyezkedéstől függően előfordul, hogy nagy méreteket is elér az első észrevehető tünet jelentkezéséig.

Az agydaganat elsődleges – amikor az agyon belüli vagy a melletti sejtekből származik, ezek között lehet jó-, vagy rosszindulatú elváltozás. A másodlagos daganatok más testrészek daganatainak áttétei és rosszindulatúak. Az emlő-, a tüdő-, a bél-, bőrdaganatok (melanoma), valamint a leukémia és a limfóma ad gyakran áttétet.

Az agydaganat függetlenül attól, hogy jó-, vagy rosszindulatú – mivel a zárt koponyaüregben növekszik – elnyomja az agyat és idővel halálhoz vezet. A jóindulatú daganat inkább eltolja az agyállományt, a rosszindulatú daganat viszont elpusztítja az agyszövetet.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Tünetek, vizsgálatok

Tünetek: A tünetek alapvetően a daganat nagyságától és annak elhelyezkedésétől függnek. Előfordul, hogy egészen nagy méreteket elérhet lasús növekedéssel a daganat amig az első tünet megjelenik. Máskor viszont fontos agyi területeken, ahol sűrűn vannak a funkcionálisan fontos anatómiai képletet már kisméretű elváltozás is korai súlyos tüneteket okoz.

Gyakori tünetek:  fejfájás, indokolatlan émelygés és hányás; látászavar, (homályos látás, kettős látás, látótérkiesés), végtag gyengeség, zsibbadás, érzéketlenség, beszédzavar. Homloklebeny elváltozásoknál a személyiség, vagy a viselkedés megváltozása lép fel. Halláscsökkenés, szaglás csökkenése vagy kellemetlen jellegű szagok érzete, esetleg hormonális zavarok lehetnek az első tünetek.

Fontos! A felnőttkorban jelentkező első epilepsziás roham háttere feltétlenül agyi CT és/vagy MR vizsgálattal tisztázandó

Vizsgálatok: CT, MR, EEG, Fül-orr-gégszeti vizsgálat. szemészeti vizsgálat, endokrinológiai vizsgálat. Szükség esetén érfestés (angiográfia), amennyiben a CT vagy az MR-angiográfia nem ad elegendő információt. Daganatok kiújulása, vagy áttétek kimutatására a PET (pozitron emissziós tomográfia) vizsgálat, ami PET-CT vagy PET-MR kombinált vizsgálattal javasolt.

A Neuromed Magánrendelőben rövid határidővel intézzük a szükséges képalkotó vizsgálatokat.

Nagyméretű koponya alapi Agydaganat MR képe
Nagyméretű kisszárny meningeoma MR képe műtét előtt
Kisszárny meningeoma eltávoltását követően készült MR felvétel
Műtéti eltávolítást követően készült MR felvétel
meningeoma a Sylvius ároknak megfelelően - CT felvétel
Sylvius árokba trejeszkedő meningeoma
Sylvius- árok meningeoma eltávolítása után készuült MR felvétel
Meningeoma eltávolítása utáni posztoperatív MR
NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Agydaganat kezelése

Az agydaganat kezelését a vezető tünet, a daganat típusa, mérete, elhelyezkedése, a daganatot körülvevő duzzanat (oedema) mérete, esetleg társult agyvíz keringési zavar és a beteg általános állapota határozzák meg. A gyógyszeres kezelés során szteroidok segítségével az agydaganatot körülvevő duzzanat csökkenthető. Az epilepsziás rohamokat antiepileptikumokkal kell kezelni. Főként hátsó koponyaűri daganatoknál vagy az agyvíz útját elzáró daganatoknál átmenetileg agykamrai drén behelyezése szükséges.

Az agydaganatok kezelésében – legyenek azok elsődleges, áttéti, jó- vagy rosszindulatúak – sebészi, sugár- és kemoterápiás eljárás valamelyikét, vagy azok kombinációját alkalmazzák. Amennyiben felmerül sugársebészeti vagy kemoterápiás lehetőség, szükség van szövettani mintára.

Az agyi biopsziát CT+MR vezérelt sztereotaxiás módszerrel végezzük, a műtét tervezéséhez Pongrácz Ferenc mérnök úrral közösen fejlesztett, saját szabadalmakat tartalmazó Vister-3D programot használunk. Az egedülálló eljárás lényege, hogy a sorozat mintavétel során a daganat több részéből is kontrolláltan igen kisméretű mintákat veszünk, melynek ponto spozíciói a rétegfelvételeken is mejelennek. A műtét szövődmények ezzel az eljárással nagyon alacsony színtre szoríthatók vissza.

A középagyban elhelyezkedő agydaganat sztereotaxiás biopszia terve Vister-3D programmal

Középagyban elhelyezkedő agydaganat sztereotaxiás biopszia terve Vister-3D programmal a mintavételek tervezett helyeivel

A Sztereotaxiás agyi biopsia műtéti tájékoztató -ban részletes információt kaphat a műtét menetéről és további részleteiről.

A jóindulatú daganatok esetén a műtéti eltávolítás elégséges lehet, kiújulás esetén azonban szükség lehet más módszerekre is. A rosszindulatú és a kiújuló daganatok esetében rendszerint kombinált kezelésre van szükség, amennyiben a beteg általános állapota ezt megengedi. Ezt rendszerint onkológus szakorvos dönti el.

Neuro-navigáció

Neuro-navigációs rendszer lényege, hogy a műszerre és a koponyára helyezett optikai markerek alapján az infrakamera információját szoftveresen feldolgozva által a CT és MR képek megjelenítését a műszer aktuális pozíciójához igazítja. Az ábrázolás lehet 2D rétegfelvétel, vagy akár 3D rekonstrukció. Sokat segít az idegsebésznek egyrészt pontosan megtervezni a bőrön a műtéti behatolás helyét, másrészt a kisebb elváltozások megközelítése céljából  tájékozódni az agyban. Ezáltal jelentősen lerövidül a műtét ideje, csökken a feltárás nagysága és kevésbé invazív a műtét, ami gyorsabb gyógyulást és kevesebb mellékhatást eredményez. Saját fejlesztésű rendszert használunk, amit az évek során fejlesztettünk ki.

Neuro-navigációs rendszer az infrakamera segítségével a CT és MR képeket a műszer pozíciójához igazítva segít tájékozódni az agyban

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu