Agydaganat műtét típusok

A kezelésében – legyenek azok elsődleges, áttéti, jó- vagy rosszindulatúak – sebészi, sugár- és kemoterápiás eljárás valamelyikét, vagy azok kombinációját alkalmazzák. Amennyiben felmerül sugársebészeti vagy kemoterápiás lehetőség, szükség van szövettani mintára. A szövettani eredmény vagy a nyitott  műtét során nyert anyagból, vagy mintavételből – biopsziából származó anyag vizsgálata során állapítható meg.

Agyi biopszia

CT+MR képfúzióval vezérelt sztereotaxiás módszerrel végezzük. Az agyi célszóberendezés  pontosan a megtervezett helyre vezeti a speciális mintavevő műszert. A mintavevő standard, viszonylag kis mennyiségű szövetet vesz ki. Általában legalább 3 mintát veszünk, a nagyobb méretű elváltozásokból 6-7 mintát. Saját tervező szoftver segítségével a sorozat mintavételt precízen speciális, szabadalmaztatott szoftver (Vister-3D) Biopsia moduljának  segítségével megtervezzük, minden mintavétel helye pontosan beazonosítható a képalkotó felvételeken. A tervezés során igyekszünk az ereket elkerülni, ezáltal csökkentve a bevérzés kockázatát. A mintákat sorszámozva küldjük szövettani vizsgálatra. Részletes információkhoz juthat a műtét menetéről az Agydaganat oldalon feltüntetett műtéti tájékoztatóban.

Stereotaxiás agyi mintavétel - biopszia műtéti képe
CT- MR vezérelt stereotaxiás agyi mintavétel - biopszia műtéti képe
MHT sztereotaxiás célzó készülék
MHT típusú sztereotaxiás célzó készülék

Nyitott agyműtét

Agydaganat műtét leggyakoribb módja a nyitott műtét, melynek során a koponyacsont megnyitása jelenti a műtéti feltárást. A feltárás lehet igen kisméretű is (u.n kulcslyuk technika). A kisebb méretű elváltozások esetén navigációs rendszert alkalmazunk. A jóindulatú daganatok esetén a műtéti eltávolítás elégséges lehet, kiújulás esetén azonban szükség lehet más módszerekre is.

A szövettanilag kevésbé jóindulatú és a kiújuló daganatok esetében rendszerint kombinált kezelésre van szükség, amennyiben a beteg általános állapota ezt megengedi. Ezt rendszerint onkológus szakorvos dönti el.

Koponya CT vizsgálaton elmeszesedett meningeoma látható
Elmeszesedett occipitális meningeoma natív koponya CT képe
Koponya CT vizsgálat meningeoma eltávalítása után
Occipitális meningeoma eltávolítását követően készült natív koponya CT vizsgálat

Agyműtét neuronavigációval

Kiseb méretű és mélyen elhelyezkedő daganatokat esetén a teljes eltávolítás abban az eseben végezhető a legkisebb  feltárásból és a környező agyszövet megkímélésével, ha pontosan megtaláljuk a helyét. A műtét megtervezése, és a műtét közben a anatómiai tájékozódást neuronavigációs rendszer segíti. Dr. Pongrácz Ferenc és dr. Valálik István saját neuronavigációs rendszert fejlesztette ki, ami nagy pontossággal alaklmazza a keret alapú és keret nélküli 3D navigációt közös platformon. A rendszer Ct, vagy MR vagy CT-MR fúzió vizsgálatok alapján navigál, emellett a diffúziós-tenzoros MR vizsgál alapján számolt pályák is betölthetők.Neuro-navigációs rendszer az infrakamera segítségével a CT és MR képeket a műszer pozíciójához igazítva segít tájékozódni az agyban

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu