Agydaganat műtét típusok

A kezelésében – legyenek azok elsődleges, áttéti, jó- vagy rosszindulatúak – sebészi, sugár- és kemoterápiás eljárás valamelyikét, vagy azok kombinációját alkalmazzák. Amennyiben felmerül sugársebészeti vagy kemoterápiás lehetőség, szükség van szövettani mintára.

Agyi biopszia

CT+MR képfúzióval vezérelt sztereotaxiás módszerrel végezzük. Az agyi célszóberendezés  pontosan a megtervezett helyre vezeti a speciális mintavevő műszert. A mintavevő standard, viszonylag kis mennyiségű szövetet vesz ki. Általában legalább 3 mintát veszünk, a nagyobb méretű elváltozásokból 6-7 mintát. Saját tervező szoftver segítségével a sorozat mintavételt precízen speciális, szabadalmaztatott szoftver (Vister-3D) Biopsia moduljának  segítségével megtervezzük, minden mintavétel helye pontosan beazonosítható a képalkotó felvételeken. A tervezés során igyekszünk az ereket elkerülni, ezáltal csökkentve a bevérzés kockázatát. A mintákat sorszámozva küldjük szövettani vizsgálatra. Részletes információkhoz juthat a műtét menetéről az Agydaganat oldalon feltüntetett műtéti tájékoztatóban.

Nyitott agyműtét

Agydaganat műtét leggyakoribb módja a nyitott műtét, melynek során a koponyacsont megnyitása jelenti a műtéti feltárást. A feltárás lehet igen kisméretű is (u.n kulcslyuk technika). A kisebb méretű elváltozások esetén navigációs rendszert alkalmazunk. A jóindulatú daganatok esetén a műtéti eltávolítás elégséges lehet, kiújulás esetén azonban szükség lehet más módszerekre is.

A szövettanilag kevésbé jóindulatú és a kiújuló daganatok esetében rendszerint kombinált kezelésre van szükség, amennyiben a beteg általános állapota ezt megengedi. Ezt rendszerint onkológus szakorvos dönti el.

Agyműtét neuronavigációval

Kiseb méretű és mélyen elhelyezkedő daganatokat esetén a teljes eltávolítás abban az eseben végezhető a legkisebb  feltárásból és a környező agyszövet megkímélésével, ha pontosan megtaláljuk a helyét. A műtét megtervezése, és a műtét közben a anatómiai tájékozódást neuronavigációs rendszer segíti. Dr. Pongrácz Ferenc és dr. Valálik István saját neuronavigációs rendszert fejlesztette ki, ami nagy pontossággal alaklmazza a keret alapú és keret nélküli 3D navigációt közös platformon. A rendszer Ct, vagy MR vagy CT-MR fúzió vizsgálatok alapján navigál, emellett a diffúziós-tenzoros MR vizsgál alapján számolt pályák is betölthetők.

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu