Remegés – tremor

Tremor csillapítás -Thalamus Vim magjának stimulációja – Vim-DBS

A tremor – remegés, megszűntetésére a thalamus ventralis intermedius (Vim) magjába ültetett elektródával történő mély agyi stimuláció (Vim-DBS) alkalmas és rendkívül hatékony.  A műtétet mindig a remegéssel ellentétes oldalon kell elvégezni. Kétoldali remegés esetén kétoldali műtét szükséges, agypészméker beültetés során ezt egy műtéti beavatkozással meg lehet oldani. Kétoldali remegés esetén olyan megoldás is lehetséges, hogy első lépésben az egyik oldalon hőkezelést (termoléziót) – thalamotomiát végzünk, majd 2-3 hónappal azt követően a másik oldalon DBS-t alkalmazunk. Ezt a műtéti típust jó mozgásteljesítményű tremordomináns betegeknél alkalmazzuk.

Az elektróda beültetése során már a műtőasztalon jelentkezhet a hatás. Műtétet követően néha már a pacemaker bekapcsolása előtt megszűnhet a remegés, de ez a hatás átmeneti jellegű. A remegés a pacemaker állításakor általában néhány másodperc elteltével reagál. A stimuláció paramétereit az első 3-4 hónapban gyakrabban kell változtatni, mivel a műtét után idő kell, hogy az agyi elektróda és az agyszövet közötti elektromos átmenet stabilizálódjon. A pacemaker állítása során előfordulhat átmeneti zsibbadás főként a kézben és az arcon, ami néhány másodperc elteltével megszűnik.

Mély agyi stimulációs elektródák Rtg képe
Kétoldalon beültetett agyi elektródák Rtg képe

Hatásosság

A remegés típusától függően átlagosan 90-95%-os a hatásosság, hasonló a thalamotomia során tapasztalt eredményekhez.

Műtéttel kapcsolatos mellékhatások: Korai sebészi szövődményként gyulladás, bevérzés fordulhat elő 100 műtétből 1-2 esetben

Stimulációval kapcsolatos mellékhatások: néha, különösen súlyos remegés esetén kétoldali műtétnél előfordulhat zsibbadás, ami állítással megoldható, néha beszéd artikulációs nehezítettség, esetleg enyhe egyensúlyzavar lép fel, súlyos esetben időnként félrenyelés is jelentkezhet. Ilyenkor a stimuláció paramétereit változtatni kell. Orvosi programozóval a kezelőorvos beállítja azokat a határértékeket, amelyeken belük a páciens, vagy családja állíthat a stimuláción. Általában a stimuláció intenzitásának szabályozása megengedett, amit akár a beteg saját otthonában is megtehet.

Késői szövődmények

Az implantátummal kapcsolatos szövődmények átlagosan 100-ból 7 esetben fordulhatnak elő, ami beültetett pacemaker, vagy vezetékek körüli gyulladás, bőr-erózió, vagy kilökődés következtében lépnek fel. Ezeket általában kisebb sebészi beavatkozásokkal meg tudjuk oldani. A beültetett implantátumok kivételére nagyon ritkán lehet szükség.

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu