Parkinson-kór kezelése

Parkinson-kór kezelése rendkívül fontos téma, mivel a betegség egyike a leggyakrabban előforduló mozgászavaroknak. A 60 év fölöttiek között 1% körüli az előfordulása.

A Parkinson-kór kezelése röviden

Parkinson kór részleteivel, tüneteivel és gyógyszeres kezelésével kapcsolatos információ a https://parkinson.hu oldalon található.

Négyzet alakú szófelhő a Parkinson-kór tünetek és a kezelések, beleértve a műtéti kezelést szavaiból

Parkinson-kór kezelése és tünetei alkotta szófelhő

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Kezelési módozatok

A Parkinson-kór kezelése során egyéni gyógyszeres beállítás, szükség esetén kombinált kezelés szükséges. A kezelési módszerek kiválasztása a beteg állapotától, a tünetektől, a gyógyszerek hatásától, esetleges mellékhatásától és a betegség súlyosságától függ.

Egyik legfontosabb irányelv, hogy a terápiát a betegség előrehaladásával változtatni kel, hogy a legjobb életminőséget nyerhesse a páciens. Fontos tudnivaló, hogy jelenleg még nincs a birtokunkban olyan bizonyított kezelés, ami a betegséget szöveti szinten tudná befolyásolni. Csupán a következményeket, a tüneteket  tudjuk kezelni vegyi és idegi ingerület átvitel szintjén.

A dopamin rendszer működésének lényege, hogy a dopamin nevű ingerületet átvivő anyag érzékeléséhez, felfogásához strukturális elemek, receptorok szükségesek. Ezek alakítják át a vegyi jelet ingerületté. A rendszer működésében akkor is zavar van, amikor nincs elégséges dopamin – ilyenkor Parkinson-kór alakul ki. Másrészt az idegsejtekhez tartozó receptorok számának csökkenése (például agysérülés, krónikus keringési zavar, degeneráció, vízfejűség miatt) is működészavar léphet fel. Ilyenkor Parkinson szindrómáról beszélünk. Utóbbi esetben a dopamint pótló L-dopa gyógyszer alkalmazása nem eléggé-, vagy egyáltalán nem hatásos. Ebből az következik, hogy ezt a gyógyszert Parkinson-kórban csak akkor érdemes szedni, ha használ. Előfordulhat, hogy hatása nincs, viszont mellékhatást okozhat.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Műtéti kezelés

Sebészi kezelés során korábban roncsolásos műtétet – rádiófrekvenciás termoléziót, Pallidotomiát végeztünk, de az agyi pacemakerek megjelenésével ma kivételes esetekben alkalmazzuk. A szabályozható hatású nem roncsoló agyi pacemaker beültetés  a korszerű műtéti megoldás. Első választandó műtét a subthalamikus (subthalamic nucleus – STN) magba ültetett elektródával történő mély agyi stimuláció (STN-DBS). Amennyiben ez a műtét a szellemi hanyatlás miatt nem javasolható, a globus pallidus stimulációja ( GPi-DBS) is megfontolandó és elvégezhető. Mindkét műtéti típus Parkinson-kór esetén elsősorban a mozgásteljesítményt javítja, annak napi szintű ingadozását (ON-OFF) csökkenti, a túlmozgások és a remegés megszüntetésére alkalmas megoldás. Részletes információ a Parkinson portfóliónkbanSzolgáltatások > Idegsebészet > Mély agyi stimuláció menüpont alatt és a parkinson.hu weblapon is található.

Gyakran feltett kérdések

Mikor szükséges műtét Parkinson-kór miatt?

Amennyiben a Parkinson-kór okozta meglassulás oly mértékben fokozódik, hogy a gyógyszer hatására jelentős a mozgásteljesítmény ingadozás, mert rövidül az L-dopa készítmény hatása. Ezen kívül reggeli izomgörcs vagy gyógyszerbevételt követő csavaró, rángó jellegű túlmozgások jelennek meg. A túlmozgás nem a remegést jelenti! Fontos tudni, hogy a túlmozgás nem gyógyszer mellékhatása, és nem Parkinson-kór okozta tünet.

A gyógyszer nem csökkenti eléggé a kézremegést, lehet-e ezen műtéttel segíteni?

Lehet. A műtét nagy hatásfokkal csökkenti a rengést, és Parkinson-kór okozta remegés mellett gyakran másodlagos Parkinson szindróma, vagy egyéáb eredetű remegéseknél is hatásos. Ilyen lehet az Esszenciális tremor, az agysérülés, az agyvérzés, vagy a stroke okozta kéz-, láb- vagy fejremegés.

A mély agyi stimulációra alkalmazott agyi pacemakert milyen gyakran kell állítani?

A DBS műtét után orvosi programozóval a neuropacemaker beállítása az első 4 hónapban gyakrabban, 3-6 hetente szükséges. A stabil beállítást követően 3-4 havonta szükséges kontroll.

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu