Porckorongsérv, discus hernia

A porckorongsérv (latinul discus hernia) korunk népbetegsége. Népiesen gerincsérvnek is nevezik.

Porckorongsérv, másnéven gerincsérv, vagy discus hernia

A Videotár — Médiaszereplések menüpont alatt található link a Duna TV műsorában a témában elhangzott beszélgetés dr. Valálik István idegsebésszel

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Általános információ

Korunk egyik népbetegsége.

Különösen igaz ez az ágyéki (derék táji, latinul lumbalis ) gerincsérvre. A csigolyákat fentről lefelé számozzuk római számmal, az ágyéki csigolyák jele az “L” betű. Leginkább gyakori az  LIV-es és LV-ös csigolya, valamint az LV-5-ös csigola és az első kersztcsont (latinul sacrum, jele “S” ) csigolya közötti LV-S1 porckorong degenerációja

Valamivel ritkábban fordul elő a nyaki (latinul cervicalis, jele “C”) porckorongsérv. A nyakat 7 csigolya alkotja. ezek közül gyakran a CIV-V, CV-VI, CVI-VII csigolyák közötti korongot érinti a betegség.

A legkevésbé gyakori a háti (latinul thoracalis, jele “Th”) porckorongsérv. 12 háti csigolya alkotja ezt a szakaszt, melyekhez mindkét oldalról bordák csatlakoznak.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Tünetek

Általános törvényszerűség, hogy a porckorongsérv elfajulással indul, melynek következtében nagyobb nyomás nehezedik az elülső és hátsó szalagokra. Ez gerincfájdalmat okoz. A panaszok hirtelen is jelentkezhetnek, ilyen például a lumbágó. Lumágó során idegi érintettség nincs, csak mozgásra rendkyvül erős ágyéki gerinsfájdalomjelentkezik. Amikor a porckorong oly mértékben türemkedi ki a csigolyák közül a gerinccsatorna, vagy az ideggyök csatornája felé, egy szűkebb területen, hogy atüremkedés nagysága, kisebb. mint annak átmérője, akkor sérvről bezsélünk. A kitüremkedésnek több iránya lehet. Ettől függ, hogy milyen tünet jelntkezik, illetve a test szegmentális beidegzése miatt az elváltozás gerincoszlopon jelentkező magasági szintjétől.

Ágyéki porckorongsérv tünetei

A  derékfájdalom ilyenkor a lábak felé sugároz le. A comb hátsó felszíne mentén a talp és a kislábujj irányába ( LV-SI sérv), vagy a comb oldalsó felszínén a lábszár elülső-oldalsó részén a nagylábujj irányába (LIV-V sérv). Később itt zsibbadás, majd LV-SI setén a lábujjhegyre állás, LIV-V sérv esetén a sarkon járás nehezebb. Utóbbi sérv okozta súlyos bénlás esetén lefittyed  alábfej, lépcsőzéskor beakadhat.

Porckorongsérv, mely az MR felvétel alapján kiszakadt és a gerinccsatornában lecsúszott

Ágyéki LIV-V porckorongsérv az MR felvétel alapján kiszakadt és a gerinccsatornában lecsúszott

Az ágyéki és nyaki magasság nagyméretű sérve okozhat károsodást a lefelé haladó pályákban, illetve a vegetetív funkciókat ellátó gyökökben. Vizelési inger, vizelet elakadás, vagy székelési zavarok, esetleg gáttáji érzékenység, férfiaknál merevedési zavar formájában. Ilyen esetekben sürgős műtét szükséges.

Nyaki gerincsérv tünetei

Nyaki vállövi, vagy lapockába irányuló, fejmozgatásra fokozódó fájdalom jelentkezik. A panasz a vállban, esetleg felkarban, alkarban, vagy az ujjak felé lsugározhat. Érzészavar, zsibbadás alakulhat ki. Súlyos esetben a felső végtagban, gyengeség jelentkezhet, ami gyöki beidegzéshez köthető. Amennyiben nagyfokú a benomat, a gerinvelő összenyomatása is bekövetkezhet. Ez akár rossz mozdulat, vagy sérülés következtében, főként a porckorong kiszakadása esetén, hirtelen is kialakulhat, és alsó végtagi bénulást is okozhat.

Az ötös éshatos nyaki csigolyák közötti porkorongsérv MR felvétele
CV-VI csigolyák közötti nyaki porckorongsérv MR felvétele
CIV-V csigolyák közötti nyaki porckorongsérv axiális síkú MR felvétele
Nyaki porckorongsérv (pontokkal körberajzolva) a axiális MR felvételen elnyomja a gerincvelőt és az ideggyököt
Háti discus hernia tünetei

A  fájdalom ilyenkor általában a bordák menti ideggyökök területére terjed ki, ugyanitt érzészavar is kialakulhat. A háti szakaszon gerincvelő összenyomatása is tünetképző lehet, ilyenkor AV-i feszülés, vagy akut esetben gyengülés, járászavar, vegetatív funkciók zavara jelentkezhet a lefelé futó pályák kérosodása miatt.

Gerincsérv kezelése

Gyógyszeres kezelés nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID), fájdalomcsillapítók, izomgörcs oldók szedése. Bénulás esetén mielőbb a B-vitaminok  (Milgamma-N) és ingeráram kezelés elkezdés javasolt. Fontos szerepe van a gyógytornának, a gyakorlatokat a betegség fázisától függően kell végezni. Sokat segíthet a Fizikoterápia, valamint a gyógyfürdő.

Amennyiben a  fenti kezelés hatástalan marad és a folyamat halad előre, a fájdalom egyre fokozódik, vagy érzéskiesés, bénulás halad előre, netán kismedencei vegetatív funkciózavarok is jelentkeznek, műtéti megoldás javasolt.

A műtéti elbíráláshoz CT és MR vizsgálat szükséges a sérv elhelyezkedésének (mely csigolyák között van) , típusának (medialis – középső, lateralis- széli, a kettő közötti, foraminális – gyökcsatornában elhelyezkedő, vagy extraforaminális – a gyökcsatornán túl  helyezkedik el)  és jellegének (benyomat -sérv-kiszakadt sérv) megállapítása céljából. Ez alapján lehet a megfellő műtéti típust kialakítani.

Műtéti típusok

A nyaki, hát és ágyéki sérv különböző műtéti technikákkal távolítható el. A háti porckorongsérv viszonylag ritkán operálandó.

A nyaki és ágyéki gerincsérv műtéti megoldásairól honlapunk  Szolgáltatások –> Idegsebészet –> Gerincműtétek oldalon olvasható információ.

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu