Gerincdaganat

Gerincdaganat kóros szövetként jelenik meg a gerincvelőn, esetleg a gerincoszlopon belül, vagy annak környezetében.

Gerincdaganat

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Általános infó

Megkülönböztetünk jó- és rosszindulatú gerincdaganatokat. Az elsődleges daganatok a gerincből vagy a gerincvelőből erednek, míg a másodlagos, vagy áttétes daganatok máshonnan adnak áttétet a gerincbe. Az idegrendszeri daganatok közül jóval ritkábban, mint az agydaganatok

Elhelyezkedéstől függően lehet nyaki, háti, ágyéki vagy keresztcsonti régióban.

A gerinc képleteink érintettsége szerint lehet intradurális-extramedullaris, amikor a gerincvelőn kívül, de annak kemény burkán belül elhelyezkedő. Gyakorisága kb. 40% körüli az összes gerincdaganathoz képest és többnyire jóindulatú. Lehet a pókhálóhártyából kiinduló meningeoma, ideggyökből eredő schwannoma, vagy neurofibroma, esetleg ependymoma.

A gerincvelő belsejéből kiinduló daganatokat intramedullárisnak nevezzük. A támasztó sejtekből kialakuló astrocytoma, vagy a belső csatorna felől növekvő ependymoma, ritkán zsír eredetű lipoma.

A kemény burok kívüli daganatok többnyire a csigolyákat is átszövik. A csigolyákban észlelt elváltozások közül jóindulatúak a hemangiomák, melyeket gyakran mellékleletként találunk. Ezek jóindulatú elváltozások és ritkán okoznak panaszt.  A csontáttétek a leggyakrabban fordulnak elő, ritkábban a schwannoma (másnéven neurinoma) diagnosztizálható. A csigolya áttét a rákos betegek 10%-nál fordulhat elő, a daganatok közül a tüdő, emlő és a prosztata okozhat. Ezen kívül a melanoma, szarkoma, myeloma multiplex, lymphoma, emésztőszervi daganatok, vese- és pajzsmrigy dagantok adhatnak gerincbe áttétet.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Okok

Immunrendszeri károsodás esetén alakul ki lymphoma. Genetikailag tisztázott a háttere a neurofibromatózisnak, amikor az agyidegek, vagy a gerincvelő ideggyökök mentén alakulnak ki jóindulatú daganatok egy-, vagy két oldalon. Ér eredetű daganatok közül a hemangioblastoma esetén több szervet is vizsgálnunk kell, mivel a von Hippel-Lindau betegség a vesében, mellékvesében és a retinán is okozhat hasonló elváltozást.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Tünetek

Általában mozgásra fokozódó fájdalom, esetleg gerincferdülés. A többi tünet az elhelyezkedéstől és a típustól is függ. Ez lehetnek zsibbadás, érzéskiesés, ezen belül a hideg és meleg érzés csökkenése. Izomgyengeség, járásbizonytalanság, egyensúlyzavar. Széklet és vizeletürítési tünetek.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Vizsgálatok

Radiológiai vizsgálatok közül a Rtg-felvétel, gerinc CT vizsgálat jól kimutatja a csont szerkezeti eltéréseit, és a környező lágyrészek állapotát. A gerinccsatornán belüli, valamint a porckorongokra, az ideggyökökre, gerincvelőre kívülről történő terjedést az MR vizsgálat mutatja ki a legjobban. Az elsődlegesen gerincvelőn belülről induló daganatokat is MR vizsgálattal jól meg lehet állapítani. Megjegyzendő. hogy az alacsony teljesítményű (0,3-0,4 Tesla) és általában nyitott MR készülékek a gerincvelőn belüli folyamatok elkülönítésére kevésbé alkalmasak, mint az 1,5-3 Tesla erősségű berendezések.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Kezelés

Jóindulatú gerincdaganat esetén általában fokozatosan alakulnak ki a tünetek, néha egészen elképesztő méretek és gerincvelő összenyomódás esetén mellet is viszonylag jó funkció megtartást látunk. Gerincvelő műtétek során, főként ha háti vagy magasabb, nyaki szakaszon van az elváltozás,  kiváltott válaszokkal történő monitorozást érdemes használni, ami az idegi funkciók vizsgálatát speciális altatásban is lehetővé teszi.

C2 csigolya mögött, a gerincvelőt összenyomó gerincburok daganat -meningeoma MR képe
A nyaki C2 csigolya mögött, a gerincvelőt jelentősen összenyomó jóindulatú gerincburok daganat - meningeoma MR képe, ami mindkét kézben és lábban bénulást okozott
Műtét utáni MR kép. A gerincvelő összenyomása megszűnt a daganatot teljesen eltávolítottuk.
Műtét utáni MR felvételen látható, hogy a daganatot teljesen eltávolítottuk, a gerincvelő összenyomása megszűnt a páciens tünetmentes

Hirtelen kialakuló bénulást csigolya áttét következében kialakult gerincvelő összenyomatása okoz, ez gyakori ügyeleti műtét.  A sürgős felszabadító műtétnek a bénulás kialakulásától számított 24 órán belül van értelme, de a teljes bénulás általában a másodlagos keringési zavar miatt alakul ki és ilyenkor a műtét sem segít. Ezért fontos, hogy azokból a kórházakból, ahol nincs idegsebészet, még idejében átkerüljön a páciens műtétre. A kezdeti, gerincoszlop instabilitást okozó elváltozásoknál az idegképletek felszabadítása mellett a gerincoszlop stabilitásának visszaállítása fontos, hogy a járóképességet, rehabilitálhatóság lehetőségét megteremtsük, esetleg a kemoterápia és a sugárkezelés is bevethető legyen. Funkciók visszanyerése céljából rendkívül fontos  a szakszerű gyógytorna

A műtéti kockázat egyéntől függ: a primer elváltozás súlyossága, kiterjedtsége esetleges társult betegségek, véralvadási viszonyok, trombózisveszély, sebgyógyulási zavarok lehetősége  a műtéti szövődmények arányát viszonylag magasra, 14-15% körülire emeli.

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu