Neuropacemaker beállítás

Neuropacemaker beállítás

Az agyba, vagy gerincbe helyezett elektródára a neuropacemaker ad ingeráramot,  melynek stimulációs paramétereit orvosi programozó vagy korlátozottan betegprogramozó segítségével lehet beállítani. Így érhető el fokozatosan a kívánt hatás oly módon, hogy a lehető legkevesebb mellékhatás legyen, vagy ne legye mellékhatás.

Az optimális terápiás hatást kiváltó értékek a műtétet követő 4 hónap elteltével stabilizálódnak. Többnyire ennyi szükséges ahhoz, hogy az elektróda körül elhelyezkedő szövetek elektromos és ingerlékenységi tulajdonságai stabilizálódjanak. Az első négy hónapban a hatás lehet csak átmeneti, ezért akár többszöri átállítás szükséges. A rendszert monopoláris vagy bipoláris üzemmódban működtethetjük, 4 vagy több érintkezős elektróda lehetőséget teremt egyszerre akár több érintkező működtetésére is. Az új, úgynevezett szegmentált elektródákkal  az ingeráram által aktivál térfogat helyét az elektróda körül változtatni lehet. A frekvenciát általában 80-180 Hz közötti értékre állítjuk, az impulzus időtartam általában 60-150 msec között lehet, de előfordulhatnak ettől eltérő értékek is.  Az intenzitást V-ban vagy az új generációs rendszerekben mA-ben lehet szabályozni, ami elsősorban az elektróda/szövet átmeneti impedanciájának és a célpont közelségének függvénye. Új generációs ingerlők már az áramerősség szabályozására, egy elektródán több érintkező aktiválása esetén érintkezőket külön-külön más-más áramerősségre lehet programozni.

A programozási periódus nem minden páciensnél egyformán zajlik. Van akinél néhány találkozó elégséges lehet a hatásos beállításhoz, de előfordul, hogy több hónap, vagy akár több, mint 1 év is szükséges lehet. Utóbbi főként a disztóniás betegekre jellemző.

Vercise típusú agyi pacemaker ovosi programozójának kezelőfelülete tableten
Vercise típusú agyi pacemaker (Boston Scientific) ovosi programozójának kezelőfelülete tablet PC-n

Páciensprogramozó használata

Amennyiben nehézkes a beállítás, különösen fontos, hogy a páciens vagy a hozzátartozó jól tudja kezelni a számukra megfelelő technikai oktatást követően kiadott páciensprogramozót.  Azt ezen állítható határértékeket orvosi programozóval állítjuk be. A páciensprogramozó, vagy betegprogramozó használatára vonatkozó oktató video anyagot a Neuropacemaker használata oldalunkon találja.

Komplikált esetekben betegnapló vezetését szoktuk ajánlani, melyben a tüneteknek a beállítástól függő változását javasolt regisztrálni.

Mire kell figyelni neuropacemakerrel

A korszerű neuropacemakerek már kevéssé érzékenyek a mágneses tér változásaira. Az utóbbi 5 évben Magyarországon beültetett készülékek túlnyomó többsége MR-kondicionális, ami azt jelenti, hogy bizonyos speciális pacemaker beállítással  MR vizsgálat főként 1,5T erősségű MR készülékkel elvégezhető.- esetén  A betegeket életvitelükre vonatkozó írásos instrukciókkal látjuk el és minden esetben a cég által a beültetett implantátumra vonatkozó tájékoztatóban leírtaknak megfelelően, szükség esetén a mechanikus és elektromágneses hatások kerülésével javasoljuk módosítani az életmódot.

Műtéteknél figyelni kell arra, hogy monopoláris koaguláció nem alkalmazható, bipoláris koaguláció és plazma kés megengedett. Általában az elektromos kezelések kerülését javasoljuk.

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu