Alagút szindróma

Az alagút szindróma gyakran okoz kellemetlen panaszt és tünetet.

Az alagút szindróma típusai és kezelése

A kéz, vagy láb zsibbadásának gyakori oka lehet. Akár egy viszonylag egyszerű műtét is megszabadíthatja a panaszoktól.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Alagút-szindrómák okai és típusai

A leggyakoribb típus a kéztőben alakul ki – carpalis alagút-szindróma. Ilyenkor a csukló (carpus) csontjai közötti, szűk, alagútszerű mélyedésben futó inak duzzanata következtében beszorul az alattuk lévő középideg (nervus medianus), emiatt az ujjakban zsibbadás és fájdalom jelentkezik.

Carpalis alagút szindróma, a kéz zsibbadás a kéztőből ered

Carpalis alagút szindróma, a zsibbadás a kéztőből ered

Okai : erős vagy tartós fizikai megterhelés, a hormonháztartás egyensúlyának felborulását okozó betegség, életszakaszhoz köthető hormonális változás (terhesség, klimax). Okozhatja gyulladásos folyamat, esetleg autoimmun betegség, pld. rheuma.

Tünetei:  a III-V ujjak zsibbadása jelentkezik, ami fokozatosan  állandósul, főként az éjszakai órákban nehezen viselhető el. Ezután élesebb fájdalom és az ujjak és a tenyér gyengülése is jelentkezhet, a fájdalpom égő jellegűvé változhat.

Könyök alagút szindróma

Cubitalis alagút-szindróma a könyököt ért sérülés, könyöklés, fekvés során ért összenyomatás következtében alakul ki. A könyök ideg (n. ulnaris) mentén alakulnak ki a tünetek. Fájdalom, zsibbadás alakul ki a gyűrűs és a kisujj területén, esetleg a tenyér erre az oldalra eső felén vagy az alkaron.

TOS – Thoracic outlet syndrome

A felkar beidegződését biztosító fonat összenyomódása a kulcscsont és az első borda, esetleg a lapocka között az ezen a szakaszon áthaladó izmok által. A kéz és az alkar zsibbadása, gyengesége  jelentkezhet, izomsorvadás is kialakulhat. Emelt karral dolgozóknál (festők, villanyszerelők) gyakrabban alakul ki.

Peroneus alagút szindróma

A lábszár elülső felszínén a lábfej felsőfelszínére lefutó ideg, a nervus peroneus communis, mely a szárkapocscsont fejecsénél a térdtől lefelé és kifelé fut le. A lábszár elülső felszínén zsibbadás, lábfej emelés gyengesége alakulhat ki. Lépocsőzésnél a lábfej lóg, járáskor beleakadhat a szőnyegbe, ezért általában magas térdemeléssel szokták ezt elkerülni járáskor a betegek.

Egyéb alagút szindrómák

Köztük a szorító cipő következtében kialakult tarsalis-, az ülőideg (n. ischiadicus), vagy a combideg – n. femoralis  öszzenyomódása miatt kialakuló tüneteggyüttes ritkábban fordul elő.

Vizsgálatok

Vizsgálatok: ENG, EMG, RTg, MR vizsgálat

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Kezelés

Idegkárosodás esetén  B vitamin komplex szedése javasolt, emellett Fizikoterápia az általánosan elfogadott kezelési módszer. Makacs tünetek esetén , amennyiben helyi szteroid infiltráció sem hoz eredményt az alagút felszabadítása javasolt műtéti úton.

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu