Csillapíthatatlan fájdalom

Csillapíthatatlan fájdalom rendkívül nagy szenvedést okoz.

Csillapíthatatlan fájdalom

Azért nevezzük csillapíthatatlannak, mert több típusú alkalmazott konzervatív kezeléssel nem sikerül csillapítani.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Csillapíthatatlan fájdalomról

A csillapíthatatlan fájdalom kezelésében több sebészeti módszer is alkalmazható. A fájdalom oka, típusa, az eddig alkalmazott kezelések hatásától függően lehet kiválasztani a műtéti típust. A műtéti javallat felállítása nagy tapasztalatot igényel, néha több szakma vizsgálati eredménye szükséges a végső döntés meghozatalában. Előfordul, hogy a beteg kivizsgálása, esetleg megfigyelés hosszú időt vesz igénybe.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Kezelés

Arcidegzsába műtéti kezelése

Az arcidegzsába kezelésében, amennyiben speciális MR vizsgálattal kimutatható az úgynevezett neurovascularis konfliktus – az első választandó opció a Janetta-féle microvascularis decompressio. A műtét során a fül mögött és kissé alatta ejtett bőmetszésből feltárjuk az V. agyideg rostjait és attól távolabb helyezzük a vele érintkező érkacsot. A két anatómiai képlet közé teflon darabot, vagy izomdarabkát helyezünk. A két anyag hatásossága lényegesen nem tér el egymástól. A műtétet altatásban kell végezni. Azoknál, akiknél ez a módszer túlságosan kockázatos, a Gasser-dúc roncsolása terjedt el. A szájon át felszúrt tűn keresztül Röntgen képerősítő mellett vagy kémimai (glicerin) vagy radiofrekvenciás hőkezeléssel roncsoljuk el a fájdalomnak megfelelő rostokat.

Krónikus csillapíthatatlan fájdalom - arcidegzsába műtéti kezelése. Műtéti mikroszkópon keresztül látható az V. agyideg, nervus trigeminus , mely ki van feszítve egy előtte kersztbe haladó érkacs által

neuro-vaszkuláris konfliktus műtéti képe


Csillapíthatatlan fájdalom - arcidegzsába miatt végzett Gasser-dúc termolézió

Gasszer dúc termolézió műtéti képe

A végtagokban, törzsön megjelenő fájdalmak során roncsolásos műtéteket nem végzünk, a korszerű neuromodulációt alkalmazzuk.

Neuromoduláció neuropacemaker beültetéssel

A neuromodulációs módszerek előnye, hogy nem járnak roncsolással és szabályozható a hatásuk. A neuromoduláció  alkalmazásának feltételi közé tartozik a páciens neuropszichológiai szűrése, a műtétet követően a beteg szoros együttműködése orvosával és a személyzettel a rendszer beállítása során. A beállítás többszöri beteg-orvos találkozást, néha kórházi bent fekvést is igényelhet. A beültetett rendszerek általában 4 hónap alatt stabilizálódnak, ez alatt az idő alatt a hatás nagyban változhat. A végleges beállítás néha további hónapokig is eltarthat.

A következő műtéti lehetőségek vannak:

Gerincvelő stimuláció (SCS) , vagy hátsó köteg stimuláció (DCS) amikor bőrön keresztül, vagy nyitott műtéttel a gerincburok hátsó felszíne és a csigolyaív közé helyezünk elektródát.

Hátsó gyöki ganglion stimuláció (DRG) során az elektróda az érző gyök és az idegdúc környékére kerül felvezetésre. Mindkét műtéti megoldás részletesen a NeuroMed Magánrendelő  –> Szolgáltatások –> gerinc pacemaker oldalon van ismertetve.

Motoros kéreg stimuláció (MCS) ritkán alkalmazzuk, a pacemakerrel összekötöt elektróda a kemény agyburok és koponyacsont közé a mozgatókéreg  fölött kerül elhelyezésre. A műtétről részletesen a fenti linken tájákozódhat.

A csillapíthatatlan fájdalmakról még a  Parkinson.hu oldalon a Más műtét menüpont alatt  “Fájdalomcsillapítás Krónikus fájdalom esetén” címmel is olvashat

Mély agyi stimuláció (DBS)

Nociceptív fájdalomban hatásos, a deafferentációs és centralis fájdalomban kevésbé

Gyakori célpontok:

 • thalamus ( medialis vagy lateralis, somatosensoros thalamus
 • periaqueductalis szürkeállomány (PAG)
 • elülső hypothalamus- beta-endorphin felszabadulását eredményezi
 • cingulum DBS – ritkán

A műtéti technika olyan, mint a DBS-műtét Pakinson-kórban, vagy remegés esetén, csak más agyközpontba ültetjük az elektródát. Az utóbbi időben viszonylag ritkán végzünk DBS-t fájdalomban, mivel döntő többségben a DCS-t  alkalmazzuk

Gyógyszeradagoló pumpa beültetés

A műtét során a gerincvelő agyvizébe katétert ültetnek be, azt gyógyszeradagoló pumpához kötik, amit kívülről programozni lehet. Előnye, hogy alacsony adaggal a hatás megfelelő, viszont az idegrendszeri mellékhatás jóval ritkább és enyhébb. Az intrathecalis gyógyszeradagoló pumpákat izomlazító gyógyszerrel is fel lehet tölteni, amennyiben spasticitás kezelésére alkalmazzák.

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu