Esszenciális tremor

Esszenciális tremor a három leggyakoribb mozgászavar egyike, örökölhető betegség, egyetlen tünete a mozgásra fokozódó kézremegés, ami fejremegéssel is társulhat.

Familiáris remegés

A láb ritkán érintett. Nem életveszélyes betegség, bár korral súlyosbodhat.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Esszenciális tremor gyakorisága, oka

A 60 év fölött a lakosság  3%-a lehet érintett. Ez azért van, mert sokan csak hordozzák a gént. Ha az egyik szülő Esszenciális tremoros, akkor 25% -os esély van az öröklődésre, vagyis négy gyermekük közül átlagosan 1 gyermeknél jelentkezik remegés.

A remegés főként mozgáskor (kinetikus tremor), vagy a végtagok megfeszítésekor (poszturális tremor) jelentkezik. Pontosan a remegés típusa mozgáselemzéssel, műszeres remegésvizsgálattal állapítható meg.

Spirál rajzoló teszt eredménye Esszenciális tremor esetén

Digitális Spirál rajzoló teszt képe Esszenciális tremor esetén

A tünetek fokozatosan alakulhatnak ki, előfordul, hogy először egyik oldalon jelentkezik, majd a másik oldal is remegni kezd. A kezek jóval gyakrabban érintettek, fej remegése során az “igen-igen” vagy a “nem-nem” típusú mozgások a jellemzőek. Stresszhelyzet, szorongás, kávéfogyasztás általában csökkenti a remegést. Alkohol hatására csökkenhet, de ezt a módszert nem ajánljuk. Fekvő helyzetben teljesen megszűnhet, mivel ellazulnak az izmok. Alváskor általában minden típusú remegés meg szokott szünni. A betegség lefolyása nem roszindulatú, bár lehet progresszió, ami jelentősen ronthatja az életminőséget. Ugyanakkor a kognitív funkciók (pld beszéd, memória) jelentősen nem szokott romlani, legalábbis nem a betegség hatására.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Kezelés

Többnyire a remegés enyhe fokú, nem igényel orvosi kezelést. A súlyos fokú, az életvitelt zavaró mértékű és gyógyszeresen nem csökkenthető remegés esetén a Vim- DBS a thalamus  mély agyi stimulációja a választandó műtéti típus. Utóbbi időben ennek kissé módosított verziója még hatásosabbnak tűnik, amikor az elketródát a hátsó szubthalamikus área (PSA) felé implantáljuk  Mindkét típusú  műtéti kezelés sokat segíthet, amennyiben jól be van állítva a neuropacemaker programozás . Az eredmény a pacemaker ki-és bekapcsolás során észlelt klinikai állapotváltozás alapján lehet értékelni. A Betegeink dbs műtét utáni videói oldalán néhány páciens állapotváltozása megtekinthető.

A stimuláció beállításakor figyelmbe kell venni a zsibbadási küszöbértéket, valamint a beszéd- és nyelészavar, esetleg egyensúlyzavar stimuláció okozta mellékhatást. Mindent egybevetve a műtét rendkívül hatékony és az agyműtétek között alacsony kockázatú beavatkozásnak számít.

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu