Pszichiátriai sebészet

Pszichiátriai sebészet korszerű műtétei

A pszichiátriai sebészetben a két leggyakrabban előforduló betegség, a Kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív zavar, angolul: obsessive-compulsive disorder, rövidítve OCD) és a Tourette-szindróma. Ezeken kívül több pszichiátriai kórkép fennállásakor is végeznek – a modern pszichiátriai sebészet szakmai és etikai követelményeinek megfelelő – reverzibilis neurostimulációs beavatkozásokat. Ezeket a beavatkozásokat és az elért eredményeket foglaljuk össze röviden. A Magyar Pszichiátriai Társaság Szakmai Kollégiuma 2002-ben tízpontos feltételrendszerben határozta meg (Németh Attila és mtsai, 2002) az operálhatóság feltételeit Magyarországon, melyek a mai napig érvényben vannak. A költséges neuropacemaker implantációt igénylő mély agyi stimuláció – DBS-technológia a hazai betegbiztosítási rendszerben a finanszírozott eljárások közé tartozik és ily módon elérhető lett a hazai gyakorlatban.

Kényszerbetegek idegsebészeti kezelése

Kényszerbetegségben (obszesszív-kompulzív zavar, OCD) a beteget újra és újra visszatérő kellemetlen gondolatok gyötrik, ismétlődő cselekvéses vagy lelki rituálékkal igyekszik úrrá lenni szorongásán. A kényszergondolatok nem kívülről, hanem a beteg elmeműködéséből fakadnak. Ezek tartósan eláraszthatják a beteg tudatát és lekötik azt. A páciensek (általában) fölismerik, hogy ezek nem felelnek meg a valós körülményeknek, irracionálisak. Amennyiben ez nem így van, pszichózisról beszélünk. Ám van a betegségnek olyan alkategóriája, amelyben csak részleges a betegségtudat. Mivel a beteg maga is tisztában van azzal, hogy viselkedése indokolatlan, ez a típusú lelki zavar gyakran bűntudatot és titkolózást vált ki. Gyakori kényszercselekvés a kézmosás, az ellenőrzés, a rendezgetés, a számolás és az állandó megerősítés vágya.

Két kérdésre adott válasz fölkeltheti a gyanút:
 • Előfordul-e, hogy bizonyos gondolatok vagy képek állandóan visszatérnek a fejébe, s ezeket aztán nehéz kiűzni onnan?
 • Érzett -e valaha kényszert olyan cselekvésre, amelyről tudta, hogy semmi értelme, vagy igazából nem is áll szándékában megtenni (mosakodás, tisztogatás, számolás, ellenőrizgetés)?

Azoknál a betegeknél akiknél a súlyos betegeknél, akiknél a gyógyszeres és a kognitív viselkedésterápia eredménytelen, speciális bizottság döntése alapján alkalmazható a pszichiátriai sebészet megfelelő beavatkozása. A korábban nagy gyakorisággal végzett roncsolásos műtéteket ma már csak kivételes esetben végezzük. A visszafordítható és szabályozható hatású mély agyi stimuláció (DBS) lehet a megoldás. A célpont elhelyezkedésétől függően a capsula interna elülső szárának (ALIC) stimulációja, a nucleus accumbens stimulációja, a stria terminális ágymagjának stimulációja. Kevésbé gyakori célpont subthalamicus nucleus stimulációja és a pedunculus thalami inferior stimulációja.

Tourette-szindróma műtéti kezelése

A Tourette-szindróma (TS) tünetei ticekből (ejtsd: tikekből) állnak, amelyek lehetnek mozgásos (motoros) és hangadásos (vokális) formájúak. Ezek hirtelen jelentkező, önkéntelen jelenségek, amelyeket akarattal nehéz befolyásolni. A ticek első megjelenése a gyermekkorra tehető, intenzitásuk, jellegük és anatómiai lokalizációjuk változhat. A ticek folyamatosan változhatnak: ha az egyik megszűnik, felváltja egy másik. A legsúlyosabb tünetek általában 10–12 éves kor körül láthatók. Később fokozatos enyhülés következhet: az esetek 80%-ában az életminőséget befolyásoló tünetek a fiatal felnőtt korra elmúlnak. Sajnos az esetek 20%-ában nemcsak hogy nem csökkennek a tünetek, hanem olyan formát öltenek. Ilyenkor az életminőség és az életvitel súlyosan érintett lehet.

Kezelésében az esetek döntő többségében a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés hozhat eredményt. Ezek hatástalansága esetén javasolható a súlyos betegeknél műtéti beavatkozás. Agyi célpontok közül a medialis thalamus és a globus pallidus mély agyi stimulációját (Gpi-DBS)  használják a leggyakrabban, csak néhány százra tehető az operált esetek száma.

DBS terápiarezisztens major depresszióban (MD)

A MD DBS-sel történő kezeléséről még nem publikáltak kontrollált tanulmányt, eddig négy nyílt vizsgálat eredményeit ismertették. Ezekben 8 és 20 között volt a betegek száma. A legtöbb tapasztalat az elülső cingularis kéreg (gyrus subcallosus), a nucleus accumbens és a ventralis capsula/ventralis striatum stimulációja terén gyűlt össze. Kevesebb a tapasztalat a pedunculus thalami inferior stimulációja, a lateralis habenula stimulációja. Ígéretes és kevésbé komplikált műtét a bolygóideg – nervus vagus stimulációja. Új tanulmánok foglalkoznak a medialis előagyi köteg – medial forebrain bundle tractográfián alapuló stimulációjának hatásosságával.

A stimulációs értékek beállításában az orvosi programozás mellett  fontos szerepe van a betegprogramozó használatának, ami lehetőséget ad a betegeknek a leghatásosab  értékek mielőbbi beállítására.

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu