Idegsebészet

Idegsebészet – orvosi szakterület, amely a központi idegrendszer (agyvelő, gerincvelő és tájéka), valamint a perifériás idegrendszer olyan rendellenességeivel foglalkozik, melyek műtéti úton kezelhetők.

Idegsebészeti szakellátás

Az idegsebészeti szakellátás elsősorban a járóbeteg-ellátást érinti, de műtét előtti kivizsgálást és műtéti előkészítést vállalunk, időpont egyeztetés telefonon munkatársaink segítségével.

NEUROMED

Idegsebész

A NeuroMed Magánrendelőben az idegsebész dr. Valálik István PhD főorvos, címzetes egyetemi docens

Az idegsebész műtétekre specializált orvos, akinek nem csak az feladata, hogy megoperálja a beteget. A megfelelő diagnosztikus kritériumok és protokollok mentén a betegek kiegészítő kivizsgálása, a vizsgálati eredmények kiértékelése, ezek alapján a végleges diagnózis megállapítása is.

Idegsebész műtét közben

Idegsebész operáció közben

A műtéti javallat felállítása során mérlegeli a beteg állapotát, a beavatkozás sürgősségét. Ezen felül, ismerteti a beteggel a műtét szükségét, esetleg a műtét elmaradásának lehetséges következményeit. Tervezett műtéteknél a pácienssel részletes tájékoztatást követően közösen hozza meg a döntést, egyaránt mérlegelve annak poztív eredményeit, és lehetséges szövődményeit.

Kivizsgálás

A neurológiai vizsgálat során az idegsebész áttekinti a páciens kórtörténetét, természhetesen különös figyelemmel az aktuális állapotra. Ezután rélszletes neurológiai vizsgálat következik. A vizsgálat során ellenőrizzük a mentális állapotot, emellett az agyidegek (beleértve a szaglás, látás, hallás, szemmozgatás) működését, az izomerőt, a koordinációt, a reflexeket és az érzékelést. Ezek a tesztek az esetek döntő többségében segítenek eldönteni azt, hogy a probléma idegrendszeri eredetű-e és ha igen, akkor mely területre lokalizálható. A pontos lokalizáció kulcsfontosságú, mert az idegsebész ez alapján állítja fel a diagnózist. Továbbá, vizsgálatok lehetnek szükségesek a diagnózis megerősítése érdekében, valamint ezek segítségével lehet meghatározni a megfelelő kezelést.

Az idegsebészet nagymértékben a képalkotó vizsgálatokra támaszkodik, melyek közül gyakori a CT és az MR. Ezen kívül speciális vizsgálatokra is szükség lehet, olyanokra mint a CT-angiográfia, MR-angiográfia. Viszonylag új vizsgálati lehetőség a Diffúziós MR, melynek többirányú diffúziós-tenzoros verziója alapot ad a számitógépes utómunkával végezhető  Diffúziós-tenzoros traktográfia számára. Ezt az eljárás viszonylag ritkán használják, mi több műtéti típus tervezéséhez is alkalmazzuk. Az MR-spektroszkópia, funkcionális MR, PET-CT vizsgálat, neuropszichológiai és elektrofiziológiai vizsgálatok alapján további információhoz juthatunk, amennyiben kérdések merülnek fel. Szükséges lehet az idegsebészert mellett más társszakmák bevonása is, például a szemészet, orr-fül-gégészet, pszichiátria, neurológia.

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu