Csigolyatörés

Csigolyatörés esetén két fő kérdés mielőbb tisztázandó: van-e idegrendszeri sérülés, és megmaradt-e a gerincoszlop stabilitása?

Csigolyatörés – általános info

A gerincoszlop stabilitása azért fontos, mert amennyiben instabilitás jelentkezik, az akár a sérüléstől távoli időpontban is okozhat idegrendszeri károsodást. Amenniben idegrendszeri károsodás már fellépett, mielőbb tisztázni kell képalkotó vizsgálatokkal annak okát, hogy amint lehet az okot meg tudjuk szüntetni.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Törés típusai

A csigolyatörés különböző típusú és fokozatú lehet. Enyhébb formái során általában a gerincvelő vagy az ideggyökök nem sérülnek, ilyenkor előfordulhat a csigolyatest összeroppanása (kompressziója), ami idősebb korban és/vagy mozgásszegény életmód következtében kialakult csontritkulás során kisebeb sérülés során is kialakulhat. Ilyenkor a csigolyatest magassága csökken, beroppanhat az alsó vagy a felső zárólemez. A csigolya ív, vagy csigolya nyúlványok törése is többnyire komolyabb idegrendszeri sérülés nélkül történhet.

Súlyos a csigolyatörés, amennyiben a baleset következtében a csigolyatest akár több darabra is széttörik, szinte robbanásszerűen szétmegy. Ilyenkor gyakran egy letörött darab a gerinccsatorna felé nyomul, azt szükíti, vagy akár a csatorna tartalmát – gerincvelőt,  vagy az alsó szakaszon ú.n. cauda rostokat – összenyomja. Ennek következtében funkcióvesztés, alakulhat ki. Ezek közül a mozgás gyengülése (bénulás) érzészavar, esetleg széklet- és vizelet ürítési problémák, nemi szervek működésének zavara léphet fel. Ilyenkor sürgős műtéti beavatkozást kell végeznünk, hogy megakadályozzuk a tünetek romlását és esélyt adjuk a már kialakult tünetek csökkentésére.

LII csigolyatörés csontablakos 3D CT rekonstrukción

Az L-II csigolyatest kompressziós törése jól látható a csontok 3D CT rekonstrukciós felvételén

Idegtünetek léphetnek fel akkor is, amikor látszólag csonttörés nincs, de a gerincoszlop stabilitását megtartó szalagrendszerben van szakadás. Ilyenkor instabilitásról beszélünk. A törés és a szalagszakadás együttesen is előfordulhat.

Kóros csigolyatörés (patológiás) akkor fordul elő, amikor valamilyen folyamat, például daganat áttét, vagy egyéb betegség következtében kórosan megváltozik a csigolya szerkezeti felépítése, ezáltal gyemgül és akár kis terhelés hatására is eltörik.

A diagnosztika Röntgen vizsgálat, CT vizsgálat alapján lehetséges, az idegképletek állapotáról pontos információt az MR vizsgálat adhat.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Kezelés

Amennyiben a csigolya törése következtében nem alakul ki idegrendszeri sérülés, vagy nem lép fel instabilitás, konzervatív kezelést alkalmazunk. Szükség esetén egyéni mintavétel alapján készített corset felhelyezése és 3 hónapig viselése megoldást jelenthet. A korszerű, egyedi gipszminta alapján készített műanyag gerincrögzítő előnye, hogy rövid időre, a tisztálkodás idejére  fekvő helyzetben levehető és a kezelés utolsó időszakában fokozatosanhagyható el.

Idegrendszeri képlet összenyomatása,  károsodás, vagy a gerinc instabilitása esetén műtéti megoldás javasolt. Az utóbbi években sokat fejlődött a műtéti technika. A gerincoszlopot elölről, oldalról, hátulról csavaros- rudas rögzítő rendszereket, csigalyatest és porckorongot pótló implantátumokat, csigolya feltámasztást, valamint a csigolya összenyomatása esetén csigolyatest csontcementtel történő feltöltését alkalmazzuk. A beavatkozások nagy része ma már minimálisan invazív műtéti technikával is elvégezhető. A műtétekről honlapunk  Gerincműtétek oldalán olvasható részletes információ.

  Neuromed magánrendelő színes ikonja kék és zöld színben

  SZOLGÁLTATÁSAINK

  Idegsebészet - agyműtétek és gerincműtétek előtti kivizsgálás, műtét utáni követés, agyi pacemaker beállítás DBS műtét után, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés, remegésvizsgálat, transzkraniális egyenáram stimuláció Parkinson-kórban, CT, MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  ELŐJEGYZÉS TELEFONON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuromed[[kukac]]parkinson.hu